Drukbezochte inloopbijeenkomst in Westkapelle Herrijst

26 februari 2020

Ongeveer 50 Westkappelaars gaven een duidelijke boodschap mee aan de raadsleden van PvdA/GroenLinks Veere: Herrijst niet verkopen maar in gemeentehanden houden voor de Westkappelse verenigingen. En bouw één nieuw schoolgebouw voor de twee scholen bij een nieuwe sportzaal.

Omdat er binnenkort in de gemeenteraad een aantal onderwerpen op de agenda staan die de leefbaarheid van Westkapelle beïnvloeden, wilde de fractie van PvdA/GroenLinks Veere
graag van de inwoners van Westkapelle horen wat ze belangrijk vinden. De inloopbijeenkomst in ‘Herrijst’werd door zo’n 50 inwoners bezocht.
Er ontstond een levendige discussie over de scholen, sportzaal De Bellink en Herrijst.

Verenigingsgebouw Herrijst
Iedereen is het er over eens. Herrijst niet verkopen en grondig opknappen zodat het een mooi, gezellig en duurzaam verenigingsgebouw wordt met uitstraling naar de Markt. Zo blijft Herrijst het centrum voor repetities, uitvoeringen en andere activiteiten van de verenigingen en blijft Herrijst van de inwoners van Westkapelle.

Huisvesting scholen
De aanwezigen zien het plan van het college van burgemeester en wethouders om de twee basisscholen in Westkapelle, de Lichtstraal en de Lichtboei, te renoveren en afzonderlijk te laten voortbestaan, echt niet zitten. Zonde van het geld, en slecht voor de toekomst van beide scholen, van het basisonderwijs in Westkapelle. Daar is niemand bij gebaat. De nieuwe school moet bij de nieuwe Bellink worden gebouwd. Zo ontstaat er een win-win situatie.

Sportzaal De Bellink
Een nieuwe sportzaal die groot genoeg is voor de grootste gebruikers: gymvereniging Hygiëa en Korfbalvereniging De Stormvogels. Met het nieuwe schoolgebouw er bij. Het liefst op de beoogde locatie aan de Molenwal of eventueel op een andere geschikte plek in het dorp.

Tweede woningen en andere onderwerpen
De bezoekers van de bijeenkomst brachten ook andere onderwerpen ter sprake.
Een doorn in het oog is dat er steeds meer illegale tweede woningen bijkomen. Dat bedreigt de leefbaarheid en stuwt de woningprijzen op zodat jongeren niet meer in staat zijn een woning te kopen. Ook was er eensgezindheid over het centrumgebied waarbinnen tweede woningen zijn toegestaan: snel verkleinen of helemaal schrappen.

Veel aanwezigen spraken hun verbazing uit over het plan om zes dijkwoningen voor recreatie aan het Abraham Calandplein te bouwen. Daar moeten woningen komen voor permanent bewoning, liefst starterswoningen. Verder gaven de aanwezige Westkappelaars goede suggesties en tips over verschillende andere onderwerpen mee aan de fractie van de PvdA/GroenLinks. De fractie bedankt de aanwezigen en zal de meningen inbrengen in de komende raadsvergaderingen. Voor velen schoot de koffie of thee er bij in. Volgende keer nemen we de daar ook de tijd voor.

Fractie PvdA/GroenLinks Veere