13 januari 2022

Planten in de openbare ruimte

Vorige week was het Hertshoornweegbree het stoepplantje van de week. Sommige mensen zouden het onkruid of vuulte noemen. Toch is het een bijzonder plantje. Het is een plantje dat van oorsprong voorkomt aan de kust, omdat het plantje zouttolerant is. Vanuit de kust heeft het plantje zich verspreid landinwaarts op plaatsen waar regelmatig gepekeld wordt, zoals langs wegen en bij bruggen.

De oplettende burger heeft gezien dat de afgelopen jaren meer onkruid op straat te vinden is dan pakweg tien jaar geleden. Dat heeft twee oorzaken. De eerste oorzaak is dat wij anders zijn gaan kijken naar het vuulte. Zelfs de paardenbloem is belangrijk voor het in stand houden van insecten. De tweede oorzaak is dat we anders zijn gaan kijken tegen het gebruik van gif voor het bestrijden van onkruid.

Op 18 oktober bespraken we in de commissie de Integrale Visie Openbare Ruimte (IVOR). Bij de bespreking hiervan hebben we het belang van de inheemse beplanting benadrukt. Ook hebben we benadrukt dat er met eenvoudige acties meer gedaan kan worden om onze leefomgeving aantrekkelijker te maken. Groen in de wijk maakt mensen gelukkiger en heeft een positief effect op de woonbeleving.

Ik neem jullie even mee naar de Markt van Westkapelle. Op de markt staan een aantal bomen. Onder enkele bomen staat in de boomspiegels een enkel plantje: Kattenkruid. Kattenkruid is een plant die belangrijk is voor vlinders en voor hommels, maar met alleen kattenkruid schiet je niet veel op. Er zijn nog meer boomspiegels, maar daar is slechts een rooster aangebracht en is helemaal niets. Daar moet toch meer uit te halen zijn!